sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Vetotreeniä ja koiran huoltoa


Meillä on vihdoinkin talvi! Tai siis pakkastahan täällä on ollut ihan mukavasti, mutta nyt tuli vielä lunta päälle. Ah, ihanuutta. (Olen huomannut, että mun Etelä-Suomea kohtaan tuntemani angsti vähenee eksponentiaalisesti sitä mukaa, kun lunta tulee lisää.) Lumen myötä ollaan päästy kunnolla aloittamaan kickspark-treenit, ihan sairaan hauskaa! Matkat on vielä pidetty tosi lyhyinä, sellasta 50-100m kerrallaan, ja keskitytty lähinnä rakentamaan motivaatiota. Ja hyvältä vaikuttaa.



Lauantaina oli Novalle luvassa pientä hemmottelua, kun olin ilmoittanut meidät hierontakurssille. Kurssin järkkäsi Lahdessa sijaitseva koirakahvila, vetäjänä Mervi Suihko. Alkuun oli lyhyt teoriapläjäys aiheesta, ja kahvittelun jälkeen suunnattiin ulos analysoimaan koirien liikkeitä. Nova herkästi peitsaa hihnassa ja teki sitä nytkin. Yrittäessäni kiristää vauhtia, heitti se innostuessaan laukalle. Liikkeiden analysoinnin aikana se harrasti myös pissojen perään sinkoilua ja muuta mukavaa oheistoimintaa. Hierojahan veti tästä johtopäätöksen, että koira ei pysty ravaamaan, mikä viittaisi jonkin sortin ongelmaan kropassa. Piti sitten korjata väärinkäsitys, vapaanahan tuo ravaa suurimman osan ajasta, ja vieläpä ihan sulavan näköisesti näin amatöörin silmin. Eikä peitsaa.

Vähän olin miettinyt etukäteen, miten rauhoittuminen käsittelyyn sujuisi usean vieraan koiran seurassa. Olihan siinä Novamaista sählinkiä paikoitellen, mutta hyvin nopsaan tyyppi rauhoittui ja muutaman minuutin kuluttua se sitten jopa nukahti. Etenkin eturaajojen venytyksistä se suorastaan nautti päästäen syviä, tyytyväisiä huokauksia. <3 Kurssilla käytiin läpi muutamia perustekniikoita, joilla voi kotona turvallisesti koiraa hieroa. Ja vastaavasti varoitettiin paikoista, joihin ei missään nimessä kannata kotikonstein kajota. Käytiin läpi myös raajojen venytyksiä ja lihasten herättelyä. Tosi kiva kurssi oli ja aiitä innostuneena tilaukseen lähti samantien aihetta käsittelevä kirja, jonka hankkimista olen miettinyt jo jonkin aikaa:


Kropan huoltamisen lisäksi ollaan viilattu myös ruokavaliota lisäämällä lihan määrää. 50/50-tyylillä mennään nyt ainakin toistaikseksi, jossain vaiheessa saatetaan siirtyä kokonaankin raakaan, kun tietoa on karttunut vähän enempi. Tämän tyylin koen nyt paremmaksi omalle hermorakenteelleni, joten näillä mennään. Vaikka eihän 50/50-tyylikään autuaaksi tee, esim. D-vitamiini ja kalsium ilmeisesti jää aika herkästi vajaaksi, ja näin tapahtui myös meillä. Kannattaa siis vähän laskeskella niitä arvoja eikä vain tuudittautua siihen, että nappulasta tulee kaikkin tarvittavat vitamiinit sun muut.

Esimerkiksi D-vitamiinin tarve Novalla on n. 14 ug/vrk ja nappulasta tulee vain 7,5 ug. Kalsiumia Nova tarvitsee n. 2 g/vrk, ja koska kaikki kalsium ei imeydy, pitäisi annos olla n. 6g. Nappulasta se saa sitä 3 g. (Suosituksethan toki vaihtelee vähän riippuen siitä, keneltä kysyy, mutta noin suunnilleen.) Niinpä kalsiumin ja vitamiinit Nova saa purkista. Näiden lisäksi käytössä on vielä lohiöljy.

Wut is this shit?
Ruokavalioremontista innostuneena päätin sitten yksi päivä ostaa Novalle muikkuja! Ja mitäs sitten kävikään... Ei voinut höntti käsittää, että kupista tuijottavat fisut voisivat olla ruokaa, joten seuraavaksi herranen yritti toki leikkiä niillä! Novan maailmassahan homma toimii niin, että jos sitä ei voi syödä, se täytyy olla leikkimistä varten. Ja niin alkoi Nova heitellä kalaparkoja ympäri kylppäriä tehden hirmuisia saalisloikkia niiden kimppuun, kun alas asti olivat ehtineet. Noh, kovin pitkään ei tätä hupia jatkunut, vaan päätin pilkkoa kalat paloiksi. Ja mitä tekee Nova? Hetken se tsuumaili kalojen muuttunutta olomuotoa, kunnes ryhtyi yksitelle noukkimaan paloja kupista ja kuljettamaan niitä eteisen matolla. Kun jokainen pala oli aseteltu huolellisesti maton päälle, asettui itse päätähti tuijottamaat muodostaamansa kalanhajuista taideteosta kovin epäileväisesti. Ilmeisesti lopulta todeten kalan osat vaarattomiksi itselleen, minkä jälkeen närppi ne lopulta kitusiinsa. Ai luoja kun tuli taas naurettua, on se pöljä. :D

If it haz eyeballs - can't eat it. Sry.

3 kommenttia:

  1. Haha Nova kuullostaa ihan meidän koirilta kun saavat jotain oudompaa ruokaa :-D
    Novalla on tosi kauniit silmät!

    VastaaPoista
  2. Niiin tuttua tuo ruoalla leikkimen (ei toki Jumin kanssa joka veti ihan sujuvasti myös leikkimielellä kuppiin laitetut inkiväärit O.o ), mutta Kiksin kanssa. Outoon ruokaan kaikenlisäksihän voi koskea vain ja ainoastaan hieman etuhampailla ja ruoka on tiputettava samantien jos se osuu esimerkiksi kieleen tai huuliin..
    Voi että kun pääsisi testaamaan tuota kicksparkia, himottaisi vähän ostaa vaan pitäisi varmaan ensin vähän edes testata ennen kuin menee sijoittamaan sen 300-400 :D

    VastaaPoista
  3. Hahah kiva tietää, että muitakin ruokakriitikoita löytyy! Mä hommasin tuon kicksparkin ihan kokeilematta, aattelin että saa sen kuitenki myytyä pois jos ei olekaan käyttöä. :D

    VastaaPoista