tiistai 4. helmikuuta 2014

MyDogDNA


Novan DNA-testin tulokset saapuivat viimeinkin, on niitä odotettukin. Nova testattiin ensimmäisen kerran jo marraskuussa, mutta näytteistä ei saatu analyysia aikaiseksi. Niinpä Joulun alla hurautin kasvattajatätille kaffelle uuden näytepussukan ja koiran kanssa - ja nyt ne tulokset on täällä! Kyseessä on siis MyDogDNA. Loppuvuodesta tuolla oli kampanja, jolla testin sai halvemmalla, ja lisäksi rotuyhdistys tukee koirien testaamista 20€:lla, jolloin itselle jäi maksettavaksi vain muutama kymppi.

Testillä saa varsin kattavan selvityksen oman koiran DNA:sta, erilaisista perinnöllisistä sairauksista, rakenteellisista seikoista sekä geneettisestä monimuotoisuudesta. Eihän se yksittäiselle koiranomistajalle anna hirveästi muuta kuin mielenkiintoista tietoa, mutta rodun jalostuksen kannalta informaatio on sitäkin tärkeämpää.


Sitten katsaus Novan DNA:han! Ensin analyysi valottaa turkin väriä ja muita ominaisuuksia.Turkin värin suhteen analyysi on sen verran monimutkainen, että siitä minä en ole vielä päässyt jyvälle. Paljon on lokuksia ja alleeleja. :P Mutta pitkäkarvainen se on eikä kanna kiharakarvaisuuden alleelia. Vaikka märkänä pepun päälle muodostuukin hieno afro.

Turkista pääsemme sitten rakenteellisiin ominaisuuksiin, ja tässä homma muuttuu kiinnostavammaksi. Massan suhteen Nova on heterotsygootti, eli kantaa yhtä alleelia, joka periytyy pienen painon kanssa ja toista, joka periytyy ison painon kanssa. Sinänsä tässä ei ole muuta erikoista, paitsi että aika moni Wirneen pennuista testattiin geneettisesti massakkaiksi. Esimerkiksi Raiku:


Massakkuuskin on näemmä suhteellinen käsite... ;)

Seikkailumme Novan DNA:han jatkuu. Testi osaa kertoa myös, että Nova on homotsygootti geneettisen variantin suhteen, joka on yhdistetty pystykorvaisuuden kanssa. Tämä löydös taisi olla sama jokaisella Wirnistelijällä, mutta käytännössä Raiku taitaa olla ainoa täysin pystykorvainen otus näistä. Testi totesi Novan myös pitkäkuonoiseksi ja -häntäiseksi, no surprise there.

Seuraavana vuorossa on hervoton lista erilaisista perinnöllisistä sairauksista. Esim. erilaisia silmä- ja neurologisia sairauksia, lääkeaineyliherkkyyksiä ja iho- ja immunologisia sairauksia. Testattiinpa tuossa myös narkolepsia. :D Testattujen sairauksien lista on tosi pitkä, Novalla kaikki näytti normaalia paitsi DCM, dilatoiva kardiomyopatia. Kyseinen geeni aiheuttaa amerikkalaislinjaisilla dobermanneilla lisääntyneen alttiuden sydänsairauteen. Mutta koska Nova ei ole amerikkalaislinjainen dobermanni, ei tässä liene syytä huoleen. Nimittäin geenillä ei ole todettu selvää merkitystä sairauteen edes eurooppalaisilla dobbereilla. Joten Novaa voitaneen kuitenkin kutsua perimältään terveeksi sesseksi.


Kaiken kaikkiaan Novan perimän terveysindeksi on tällä hetkellä 113, kun keskivertokoiran indeksi on siis 100. Geneettinen monimuotoisuus on Novalla 34,6 %, kun mediaani australianpaimenkoirilla on 32,3% ja kaikilla testatuilla koirilla 28,8%. Molemmat tulokset siis keskivertoa paremmat.


Kaavioissa Nova näkyy siis sinisenä ympyränä. Alemmassa kaaviossa on esitettynä kaikki testatut aussiet, geneettiset linjat on merkitty eri väreillä. Tuo oranssi rykelmä tuolla yläkulmassa edustaa siis Wirneen poppoota, ja eipä voi muuta sanoa kuin että hyvältä näyttää, noin niinkuin geneettisen monimuotoisuuden suhteen! Ja kaiken muunkin. ;)

Ja sitten vaan kaikki aussie-ihmiset testauttamaan koiria, jos ette sitä ole jo tehneet!

4 kommenttia:

  1. No nyt on kyllä pakko testata noi omatkin, sait sytytettyä kipinän tänne! :D Olen itsellenni teetättänyt DNA-testin jenkeissä joten tokihan koiratkin pitää testata ja opintojen puolesta sen verran tullut genetiikkapuolta opiskeltua että nämä aiheet aina kiinnostaa. Oliko testin teko miten yksinkertaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä! :D Jos haluat tuloksista virallisia niin näyte pitää otattaa eläinlääkärillä/kennelneuvojalla. Mä en siis itse niitä ottanut kun kasvattaja sattuu olemaan eläinlääkäri. Mutta jos epäviralliset tulokset riittää niin onnistuu varmasti iteltäki, ihan selkeät ne ohjeet tais olla, harjalla vain rapsuteltiin poskia. :)

      Poista
  2. Kiitos vielä täälläkin foorumilla testauttamisesta! Onnea on tervegeeninen koiruus :).

    VastaaPoista
  3. Hahah, Raikun massakkuuden ja sisarusten kevytkorvaisuuden selviäminen oli kyllä testauksen arvoista! :D Tyyppi edustaa vielä niin pöhkön näköisenä tossa kuvassakin.

    Onnea terveestä Novasta!

    VastaaPoista