tiistai 23. syyskuuta 2014

Herra Pilotti

Koska meidän harrastuslistamme ei selvästikään ole vielä tarpeeksi pitkä, päätimme kasvattaa sitä vähän lisää: meidät nimittäin valittiin yhtenä koirakkona pelastuskoiraporukkamme tunnistusjäljen pilottiryhmään. Kaksi yhdistyksemme jäsentä on siis kouluttautumassa tunnistusjälkikouluttajiksi ja kasasivat sitä varten ryhmän innokkaita nuuskuttajia. Tunnistusjälkeä me päästiin viime kesänä kokeilemaan kerran, tai siis käytännössähän me tehtiin tuolloin kovanmaan jäljestystä asfaltilla ilman hajuerottelua.

viime kesältä
Ensimmäiset treenit pidettiin siis eilen, kaatosateessa kauppakeskuksen parkkiksella. En tiedä, missä määrin opetustavat ja muu informaatio koulutuksesta on julkista, vai pitäisikö touhu pitää lähinnä oman treeniporukan Suurena Salaisuutena, joten varmuuden vuoksi en lähde näitä kovin tarkkaan julkisesti ruotimaan. Perusideana kuitenkin on, että tunnistusjälkikoiralle opetetaan hajuerottelu, minkä jälkeen se osaa hakea juuri oikeanhajuisen jäljen harhajälkien joukosta. Koira opetataan jäljestämään tarkasti, askel askeleelta ja hyvin syvällä nenällä. Tunnistusjälkikoira opetetaan jäljestämään kaikenlaisilla pinnoilla, myös asfaltilla ja jopa klinkkerilattialla. Aloitetaan helposta ja edetään vaikeampaan. Kouluksessa hyödynnetään sosiaalista palkkaa, ruokaa ei viljellä jäljelle missään vaiheessa.

Ensimmäisellä kerralla ehdittiin tehdä kaksi harjoitusta. Ensin lyhyt jälki nurmikoläntille, missä harjoiteltiin lähinnä tarkkuutta jäljestyksessä. Tämän jälkeen treenattiin vielä esineisiin reagoimista: pehmeisiin ja metallisiin, nurmikolla ja asfaltilla. Olipa jännä huomata, miten esineruutuun opetetuilla koirilla oli isoja vaikeuksia löytää esineitä asfaltilta. Tai lähinnä ne eivät hoksanneet sieltä edes etsiä, kun esineet on aina olleet nurtsilla ja metsässä. Novalla sujui esineiden etsintä tosi hyvin mutta viimeiseen ruuviin tarvitsi vähän apua. Jäljestys meni yllättävän kivasti häiriöön nähden. Paljonhan se otti toki häiriötä, kun kaupan oven vieressä jäljestettiin, mutta teki tosi hyviäkin pätkiä. Olen tyytyväinen. Lopuksi mentiin vielä absille kaakaolle jakamaan ajatuksia treeneistä ja tulevasta.


Oli tosi kivat treenit ja aihe on ihan mielettömän mielenkiintoinen. Vähän jäi kuitenkin ristiriitaiset fiilikset joiltain osin, koska tämä kyseinen ideologia tuntuu eroavan monessa suhteessa siitä, mitä itse ajattelen koiran kouluttamisesta ja miten olen tottunut koiraani kouluttamaan. Monista asioista huomasin olevani eri mieltä ja päätinkin jo, että tiettyjä asioita tulen soveltamaan omaan ideologiaan sopivammiksi. Koska se on koiralle reilumpaa niin.

Saatin vielä ihan ikiomat treenipäiväkirjat mukaan! Kirjan kannessa on sopivasti muutama pyöreä peili, joihin voi sitten itse kukin vilkaista, kun alkaa treenit mennä päin persettä. ;)


4 kommenttia:

 1. Olen hieman kateellinen ja odotan tarkempia yksityiskohtia viimeistään kun törmäämme treeneissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä, lupaan tarkempia yksityiskohtia silloin! :D

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. No vau, vähänkö siistiä ja mielenkiintoista! Olisipa hauska päästä joskus itsekin kokeilemaan vastaavaa, mäkin oon vähän kateellinen. ;)

  VastaaPoista