sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Hallintaa ja hälytreeniä


Wazzup ladies?
Torstaina meillä oli pelastuskoiratreeneissä teemana hallinta. Nova on niin vahvasti yhdistänyt tuon paikan etsintään, että ihmetys oli kovin suuri, kun ukkojen etsimisen sijaan käsky kävikin riviin yhdessä muiden kanssa. Alku olikin melkoista hulabaloota, kun paikalla oli iiiihania ihmisiä ja iiiiihania koirakavereita. Huomaa kyllä, että ollaan viime aikoina tehty tottista vaan itsekseen...kröhöm. Ekana tehtiin pelastuskoirien versio luoksepäästävyydestä, eli käytännössä tähän riittää se, että koira ei syö testaajaa. Ts. osoita minkäänlaisia aggressiivisuuden merkkejä toisia ihmisiä tai koiria kohtaan. No tässähän meillä ei ongelmaa ole, tokoversiossa sen sijaan on. Tuo ei kyllä ikinä tule pysymään nahoissaan, kun joku sitä lähestyy... Onneks luoksepäästävyys testataan vain alo-luokassa. :D Sitten otettiin seuraamista toisia pujotellen, tässäkin näkyi häiriötreenien vähyys. Ei mitenkään pahasti, mutta pari kertaa Nova vilkaisi lähellä olevia koiria. Luoksetulo oli..Novamaisen hyväntuulinen ja aiheutti yleistä hilpeyttä. Nova teki siinä pienen kaarroksen, kun meinasi ensin mennä moikkaamaan matkan varrella seissyttä tyyppiä, korjasi sitten suuntansa takaisin meikäläiseen ja juoksi loppumatkan iloisilla jänispompuilla ja törmäsi koko elopainollaan jalkoihin: "tadaa, tässä mää nyt oon!". Ryhmäpaikkamakuu meni hienosti, tosin välimatkakin oli aika lyhyt.

Aamuvenytykset
Rivitottistelun jälkeen otettiin kaikille vuorotellen pelastuskoirakokeiden "tottelevaisuusosio". Koiraa seuruutetaan muutama kymmenen metriä, sitten se jätetään paikoilleen vapaavalintaiseen asentoon siksi aikaa, kun testaaja jututtaa osallistujaa ja osallistuja esittää etsintäsuunnitelman (=n. 3 minuuttia). Paikkamakuu on Novalla ollut aina tosi varma, mutta lähellä seisoskelevat ja juttelevat ihmiset, autoissa haukkuvat koirat ja käsillään huitova "testaaja" saivat pikkumiehen pasmat sekaisin. Se sahasi hetken istu-maahan-istu-maahan väliä, sitten lähti tepsuttelemaan mua kohti. Käskin sen takaisin maahan, ja sen jälkeen se siinä sitten pysyi.

 Tämän jälkeen koira lähetettiin etsimään ukkoa tyhjältä alueelta, ideana oli testata hallintaa etsimistilanteessa, eli käytännössä kutsua koira luokse kesken etsintöjen. Nova tuli hämmästyksekseni heti ekalla käskyllä, ajattelin sen olevan niin täpinöissään etsimisestä ettei välttämättä heti olisi tullut. Lopuksi mentiin vielä alueelle, jossa oli yksi ukko piilossa, ja sieltä Nova sai käydä sen noukkimassa ja popsimassa palkat poskeen.


Lauantaina oli ohjelmistossa kaikille avoimet hälyteenit. Treeneissä oli nopeasti lavastettu tilanne, yksi koirakko lähti etsimään, yksi oli vuorollaan kartturina ja yksi johdossa. Oli oikein kartat, radiopuhelimet ja kaikki. Kartturina oleminen oli melko mielenkiintoista: "Koira löysi kadonneen alueen...ööö..pohjoispäädystä. Eiku etelästä. Eiku...ööö" Minä ja mun suuntavaisto. Yksi kadonnut löytyi talon katolta, mutta ei ollut kovin yhteistyöhaluinen, jolloin paikalle piti kutsua paloauto. :D Oli hauskat treenit, mutta toivottavasti mua ei koskaan lykätä kartta kädessä metsään tositilanteessa... Nova oli oma innostunut itsensä ja löysi ukot suht nopeasti. Oon huomannut, että oon alkanut luottaa tuohon koiraan huomattavasti enemmän enkä juurikaan sitä ohjaile etsinnöissä. Nova tietää nämä hommat mua paremmin, parempi vaan kun olen hiljaa ja kävelen (=juoksen) perässä. ;) Parin viikon päästä aletaan hinkkaamaan sitä ilmaisua, sitten päästäänkin tositoimiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti