maanantai 29. heinäkuuta 2013

MH-luonnekuvaus

Nova pääsi viime viikolla ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun lähdettiin sisarusparven kanssa MH-kuvaukseen Ruotsiin, Eskilstunaan. Torstaina oli lähtö uudella ja hienolla Viking Grace -laivalla Ruotsin maalle, jonne saavuimme perjantai-aamuna. Perjantain vietimme Windedos-kennelin (jonka kasvatti pentueen emä on) järjestämällä leirillä ja lauantaina oli vuorossa luonnekuvaus. Matkasta ja leiristä voisi turista pitkät pätkät niistäkin, mutta jospa keskityn kuitenkin vain siihen MH-osuuteen. Kuvaajana testissä oli Stig Stangvik, joka on ollut mukana myös kehittämässä luonnekuvausta. Ruotsissa MH-kuvauksen ikäraja on 12kk, Suomessa 18kk, ja Ruotsissa on myös tapana kuvata koirat pentueittain, mitä Suomessa ei tehdä.

Häkkieläimet
Novan MH-kuvaus oli mulle pienimuotoinen shokki, ja olen sen jälkeen miettinyt ja pyöritellyt Novan reaktioita päässäni paljonkin. Nova ei ollut oma itsensä ollenkaan, mitä tulee ihmisiin reagointiin. Sillä on viime aikoina ollut havaittavissa jonkinlaista myöhäistä mörköikää ja isokokoisia miehiä se on saattanut pöhistä ja haukkua. Nova otti painetta Stigistä jo siruntarkistuksen yhteydessä ja kutakuinkin haukkui miehen pystyyn. Ihmisryhmän ympäri Nova kulki normaalisti, mutta siihen se normaalius sitten loppuikin. Testiavustajana (vai mikä se nyt onkaan) oli kuitenkin nainen, joskin olemukseltaan vähän miehisen ja ronskin oloinen sellainen, eikä Nova suostunut menemään lähellekään tätä. Musta kutakuinkin tuntui, että mulla oli hihnan päässä ihan joku vieras koira. Siis Nova, joka on aina ollut niin avoin ja sosiaalinen tyyppi, pelkäsi tuota naista niin paljon, ettei kuvauksen ekoja osioita voitu tehdä ollenkaan. WTF??!

Prilla ja Pihka söpistelee
Mutta seuraavaksi Novan reaktiot eri osioihin ja vähän omaa pohdintaa perään.

1 KONTAKTI            
    tervehtiminen: 1 torjuu kontaktia, murisee tai yrittää purra
    yhteistyö: 1 ei kokeiltu
    käsittely: 1 ei kokeiltu

Että näin sosiaalinen koira minulla! Nova tosiaan alussa ilmoitti hyvin selkeästi, ettei halua kyseistä naista lähelleen, joten kontaktiosuuden muita osioita ei edes lähdetty yrittämään. (Ei se purra sentään yrittänyt kuitenkaan eikä vihainen ollut.) En pysty edes kertomaan, kuinka yllättynyt, hämmentynyt ja kieltämättä myös harmistunut olo tuossa kohtaa itsellä oli. En tajua, en ollenkaan. Kuitenkin esim. useammat toko-kokeetkin on takana, eikä näissä tilanteissa ole koskaan ollut mitään ongelmaa kehääntulotarkastuksessa tai luoksepäästävyydessä, oli tuomarina sitten mies tai nainen. Tai no, suurin ongelma on ollut estää koiraa pussaamasta. Ja kolmesti se on myös tehnyt sen, että on kellahtanut luoksepäästävyydessä selälleen kerjäämään rapsutuksia. Näin vahva reaktio tässä tilanteessa tuli siis ihan täysin puskista.

2 LEIKKI 1
   leikkihalu: 4 leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
   tarttuminen: 3 tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
   puruote ja taisteluhalu: 1 ei tartu esineeseen

Nova lähti hyvin leikkiin mukaan, mutta leikkiesine kummastutti. Ekalla heitolla Nova keskittyi nuuskimaan lelua, toisella heitolla otti suuhun ja tuli leikkimään. Pelottavan naisen kanssa Nova ei lähtenyt leikkimään, vaikka vähän olisi haluttanutkin. Ei kuitenkaan uskaltanut. En sitten tiedä, olisiko Nova "normaalissa olotilassa" lähtenyt vieraan kanssa leikkimään. Tarttumisen osasin ennakoida, Nova haluaa aina nuuskutella uudet lelut ensin, ennen kuin lähtee niillä leikkimään.

Pihkan tyylinäyte leluun tarttumisesta

3 TAKAA-AJO
   a: 2 aloittaa mutta keskeyttää
   b: 1 ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään

Nova aloitti molemmilla kerroilla takaa-ajon vauhdikkaasti, pinkoi vähän yli puoleenväliin ja lopetti kesken. Ilmeisesti mielenkiinto lopahti. Tämä vähän yllätti, olin veikannut, että Nova kyllä juoksisi saaliille, mutta ei ottaisi sitä suuhun.

4 AKTIVITEETTITASO: 3 tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Nova hetken liikuskeli ympärillä, asettui sitten seisomaan mun viereen. Yksittäisiä toimintoja oli mm. hyttysten metsästäminen ympäriltä, alkoi ihan hirveästi naurattamaan, kun kuului vain leukojen kalinaa Novan yrittäessä napata niitä suuhunsa.

5 ETÄLEIKKI
   kiinnostus: 4 kiinnostunut avustajasta, yksittäisiä lähtöyrityksiä
   uhka/aggressio: 1 ei osoita uhkauseleitä
   uteliaisuus: 1 ei saavu avustajan luo
   leikkihalu: 1 ei osoita kiinnostusta
   yhteistyö: 1 ei osoita kiinnostusta

Nova olisi ihan hirveästi halunnut mennä leikkijän luo, mutta huomatessaan leikkijän olevan isokokoinen, jälleen ihan hirveän pelottava mies, kääntyi kannoiltaan ja juoksi takaisin mamman luo turvaan. Sinänsä Novan reaktio ei enää tullut yllätyksenä, se kun oli selvästi päättänyt, että ruotsalaiset ovat yksinkertaisesti perseestä. Mutta leikittäjä oli oikeasti todella huono. Iso, uhkaava ja kumarassa hyppivä gorilla, jonka luo ei kukaan halunnut mennä. Enkä ihmettele, itsekin olisin saanut paskahalvauksen, jos sellainen olisi tullut metsässä vastaan.. Myöhemmin selvisi, että kyseessä olikin jonkin sortin harjoittelija. Joo, pitäähän se jostain aina aloittaa jne jne, mutta silti... Noh, Nova ei tuona päivänä olisi varmaan leikkinyt yhtään kenenkään kanssa, mutta sisarusten tuloksiin huono leikkijä varmasti vaikutti.6 YLLÄTYS
   pelko: 3 väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
   puolustus/aggressio: 3 osoittaa useita uhkauseleitä
   uteliaisuus: 2 menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
   jäljellejäävä pelko: 3 pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran        jälkeen
  jäljellejäävä kiinnostus: 3 pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria väh. kahdella ohituskerralla

Oletinkin haalarin olevan Novalle paha, ja olihan se aika kamala. Yllätyksenä tuli lähinnä nuo uhkauselkeet, mitä Nova osoitti, olin olettanut sen vain pelästyvän. Tarkennettakoon kuitenkin, että uhkauselkeet eivät olleet siis sellaisia, että Nova olisi esim. purrut haalaria tai edes hyökkinyt päin, se vaan suuttui ja vittuuntui, mutta pysyi mun takana. Reaktio oli lähinnä sellainen kiukkuinen "helvettiäkö siihen tulet säikyttelemään, painu muualle siitä"-tyyppinen.
Jocke ja haalari
7 ÄÄNIHERKKYYS
   pelko: 1 ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti
   uteliaisuus: 5 menee räminälaitteen luo ilman apua
   jäljellejäävä pelko: 1 ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
   jäljellejäävä kiinnostus: 1 ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

En olettanutkaan tämän olevan Novalle paha paikka, eikä se sitä ollutkaan. Pysähtyihän se sitä ihmettelemään, mutta ei pelästynyt. Oli lähinnä utelias.

8 AAVEET
   puolustus/aggressio: 3 osoittaa useita uhkauselkeitä
   tarkkaavaisuus: 5 tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan
   pelko: 3 on enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
   uteliaisuus: 1 ei mene ajoissa
   kontaktinotto aaveeseen: 1 ei mene ajoissa

Kolme ekaa osiota meni ihan niin kuin olin ajatellutkin. Nova pysyi lähes koko ajan mun edessä, haukkui häntä tötteröllä ja oli hyvin vakuuttava. Kun aaveet vain jatkoivat lähestymistä, Nova hypähti pari kertaa taaksenpäin, ekan jälkeen palasi mun eteen ja tokan jälkeen jäi viereen haukkumaan. Yllätyksenä tuli kuitenkin se, miten huonosti Nova tästä palautui. Tai no, ei se tuossa tilassa enää mikään yllätys ollut, etenkään kun toinen aaveista oli se kamala etäleikkijä. :P Naiseen Nova otti myöhemmin kuitenkin kontaktia, joskin ajan loppumisen jälkeen, mutta mies oli ja pysyi ällönä. Uhkaavat ihmiset on Novalle selvästi paha paikka ja niistä toipuminen vaikeaa. Sen sijaan se, minkälaisen ihmisen Nova uhaksi kokee, onkin sitten se mielenkiintoinen juttu...

Tämmösiä pyörii ruotsalaisissa metsissä
9 LEIKKI 2
   leikkihalu: 3 leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
   tarttuminen: 3 tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

Nova oli sen verran paineissa vielä aaveista, että ei lähtenyt kovin hyvin leikkimään. Sain tehdä aika paljon duunia leikin eteen, lopulta se lähti kohtuu innoissaan lelua jahtaamaan ja vähän tarttuikin siihen, mutta ei lähtenyt siitä kunnolla taistelemaan.

10 AMPUMINEN: 1 ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön

Nova oli tosiaan aaveiden jälkeen sen verran paineissa, että kuvaaja oli kuulemma miettinyt, kannattaako sille ampua ollenkaan. Oli ollut varma, että koira ottaa hatkat. Päätyivät sitten siihen, että "ammutaan nyt kerran kuitenkin". Taisi olla melkoinen ylläri, kun koira ei reagoinut laukaksiin yhtään mitenkään, vaikka sillä ei edes ollut siinä kunnollista leikkiä tukena. Kieltämättä itsekin olin pelännyt sen menevän lukkoon, kun ei ollut yhtään oma itsensä, mutta tyyppi kyllä yllätti. Vaikka normiolosuhteissahan Nova ei laukauksiin reagoi, mutta paineessa asia on vähän eri. Stig kommentoikin lopussa, että koira on kyllä todella laukausvarma, koska ei paineissa ollessaan reagoinut niihin vähääkään. Hieno mies. <3


Loppupalautteen aikana en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa, kun ensimmäinen lause kuului kutakuinkin siten, että ihmiset ovat tämän koiran suurin ongelma. Ja niinhän ne olikin tuona päivänä. Mutta tuo nyt vaan on lause, jota en ikinä olisi voinut kuvitella kuulevan, kun Novasta puhutaan. En ikinä. Ihan hirveästi olen tätä miettinyt ja jäihän se kieltämättä vähän kaivertamaan, koska ei Nova ole oikeasti tollanen. Ja mua vaivaa ihan kamalasti, mikä siinä tilanteessa teki sen, että Nova reagoi heti alkuun niin voimakkaasti. Jostain syystä se koki tilanteen ahdistavana, mutta miksi, I will never know. Voi olla, että kyseessä on vaan ikäkauteen liittyvä tekijä, mörköikä tai jotain, tai sitten reagointi kumpusi jostain ihan muusta. Tämä jäänee nähtäväksi. Mutta tottahan se on, että Nova on ihan täysi kakara vielä, jolla ei Suomessa olisi asiaa MH-kuvaukseen vielä moneen kuukauteen.Paluumatkalla käytiin laivalla vielä siiderin äärellä kaikkien koirien reaktiot läpi ja mietittiin niitä, mikä oli tosi kiva juttu ja helpotti paljon omaa oloa. Onneksi oli mukana kasvattaja ja tuttua porukkaa. :) Jos yksin olisin testiin mennyt ja tulos olisi ollut tämä, olisi fiilikset voineet olla vähän erit. Vaikka kyllä mä valehtelisin jos sanoisin, ettei mua yhtään harmita. Kyllä mua harmittaa ja mä koen, että noita tuloksia katsoessa saa ihan väärän kuvan koirasta. Vaikka kyllähän suurimmalta osin Novan reaktiot kuitenkin vastasivat odotettua. Tämä ihmisasia jää vaivaamaan ja siihen tulee varmasti kiinnitettyä nyt enemmän huomiota. Mikä ei välttämättä ole edes hyvä asia. Huomasin paluumatkalla laivalla Novan kanssa liikkuessa toimivani eri tavalla joissain tilanteissa, koska pelkäsin, että se saa taas paskahalvauksen (esim. en jäänyt juttelemaan ihmisten kanssa). Vaikka koira oli ihan rauhallinen. Ja siinä vaiheessa, kun oli pakko pysähtyä ja kysyä reittiä pissatuspaikalle mieheltä, ei Nova reagoinut yhtään mitenkään. Näin.

Pakko vielä mainita tilanteesta, joka sattui aksatreeneissä samana iltana  reissusta palattuamme. Nova kokeili ensimmäistä kertaa keinua (joka olikin vähän ikävä), ja keinua oli pitelemässä Novalle vieras mies. Ja tosiaan tämän ikävän esteen toisessa päässä koiran pään tasolle kumartunut vieras mies ei aiheuttanut koirassa mitään reagointia. Että näin kovasti tämä hirmuinen ihmisongelma meidän elämään vaikuttaa. :P
   
Pikku-Hoot + Prilla
4 kommenttia:

 1. Semmosta se on, kuvataan luonnetta tietyissä olosuhteissa... Meillekin muuten sattui roteva äijänainen kontaktivaiheeseen :P Kyllähän noista ajateltavaa saa, mutta eiköhän se merkkaa eniten miten koira käyttäytyy arjessa vastaaviin "ärsykkeisiin". Kivoja kuvia, oli varmasti mukava reissu!

  VastaaPoista
 2. Itse olen kanssa miettinyt aina esim luonnetestin tuloksia, tai siis lähinnä sitä, että mitä ne oikeasti sanoo koirasta. Meillä ihmisillä on joskus (tai joillakin meistä usein) huonoja päiviä enkä tiedä, miksei niitä voisi olla koirallakin. Jos muutenkin vähän vituttaa ja sit paineistetaan ja pelästytellään, niin helpostihan reaktiot on normia isompia/oudompia. Voisko Nova kuitenkin olla jollakin tavalla stressaantunut matkasta ja se sitten on purkautunut outona käytöksenä? Noh, ehkä en ala arvailemaan tämän enempää, kun en paikalla ollut. Koita päästä irti testin luomasta epävarmuudesta ja luota teidän yhteisen vuoden kokemuksiin. Sulla on hieno koira ja riittää, että sä tiedät sen :)

  VastaaPoista
 3. Jep, näinhän se on. Itsekin olen tuota matkastressiä miettinyt yhtenä potentiaalisena vaihtoehtona, alkumatkasta kun Nova oli selkeästi hieman stressaantunut. Mutta tässä kun olen pari päivää koiran kanssa touhunnut ja todennut sen olevan ihan sama koira kuin aina ennenkin, ei tuo MH enää juurikaan päätä vaivaa. Turha vatvoa jotain, mihin ei todnäk koskaan tule saamaan vastausta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! :)

   Voit käydä vuoden päästä järkyttämässä teitä molempia lisää luonnetestin merkeissä ;)

   Poista