maanantai 8. heinäkuuta 2013

Treenipaikkana paskakasa

Hellettä on taas pitänyt, mutta eipä tuo ihan hirveästi menoa haittaa. Aloitetaan tiistaista ja tottistreeneistä: meidän operaatio paikkamakuu edistyy. Tiistain tottiksissa keskityttiin (taas) tähän meidän murheenkryyniin, eli paikkamakuuseen toisen koiran tehdessä luoksetuloa. Mun odotukset ei olleet kovin korkealla, mutta Nova päättikin yllättää: se pysyi! Aina ja joka kerta! Häiriökoirana toimi belgi ja aloitettiin "semivauhdikkaalla" luoksetulolla. Jokainen varmaan osaa kuvitella, mikä on belgin semivauhdikas luoksetulo... :P Kaksi tällaista settiä, ja kun Nova pysyi molemmat, vaikeutettiin "vähän" ja häiriökoiraa hetsattiin niin paljon kuin ohjaajasta vain irti lähti. Ja se pysyi! Molemmat kerrat! Jee, we have hope!

Tehtiin myös perusasennon tehotreeniä, kun Nova on alkanut välillä taas poikittaa. Syykin selvisi aika nopeasti: palkka pois oikeasta taskusta!! Tehtiin mm. paikoillaan pyörimisiä palkka kainalossa, hyvin se tolleen haki oikeaa asentoa ja paikkaa. Seuraaminen on siitä kinkkinen liike, että koiran pieniä virheitä ei itse pysty näkemään. Ellei ota treenejä videolle, ja silloinkin ne näkee vasta jälkeenpäin. Toiset silmäparit seuraamisen treenaamisessa on kyllä aika korvaamattomat.

Sirkuseläin vol. 1
Pelastuskoiratreenien oli tarkoitus jo jäädä heinäkuun ajaksi kesätauolle, mutta ei me sitten maltettukaan. Käytiin kurkkaamassa, miltä hieman keskeneräiset, uudet "rauniot" tällä hetkellä näyttävät. (Kuvittele tähän sarkastinen äänensävy.) Voi luoja, miten pieni ja säälittävä romukasa. Ja sellaiseksi se näyttää jäävänkin. Hyvin kuvaannollista, että yhdestä putkesta löytyi vieläpä juuri sitä itseään, nimittäin ihmisen sontaa. Kunnon paskakasa koko paikka, kirjaimellisesti! :D Ilmeisesti joku laitakaupungin iloinen kulkija on löytänyt romuläjästä itselleen kesäpaikan, sieltä kun löytyi myös erinäisiä vaatekappaleita. Noh, sellaiseksi se tuollaisenaan paremmin sopiikin.

Treeneissä Novalla kolme valmista ukkoa metsässä, jätettiin ne "rauniot" suosiolla rauhaan tuon epämiellyttävän löydöksen jälkeen... Ennen etsintää jätin sen paikkamakuuseen, kunnes ukot ehtivät piiloutumaan. Paikkamakuusta ennen etsintää on tullut Novalle jo rutiinijuttu, kovasti nenä kyllä väpätti metsään päin, mutta nätisti ja rauhassa pysyi. Ensimmäinen ukko oli pitkästä aikaa makaava, ja tämä osoittautui ihan liian vastustamattomaksi pusuttelukohteeksi. Pitkään aikaan Novalla ei ole ollut muita kuin kyykyssä olevia ukkoja, joten nyt täytyy ottaa eri asennot taas mukaan kuvioihin. Nuo makaavat vaikuttaa olevan aikas haastavia... Novan käyttäytyminen maalimiehillä on noin muuten mennyt kyllä aimo harppauksen eteenpäin, eikä se enää ole juurikaan pussailuja harrastanut. Sillä on tapana kiertää maalimies joskus pariinkin kertaan (jos vain pystyy), ja lähteä sitten mua hakemaan. Hassu. Mutta nyt ehdottomasti taas makaavat ja seisovat mukaan kuvioihin. Muuten treenit meni hyvin, vauhtia ja intoa riitti ja Nova irtosi taas pitkälle, ilmaisutkin pelasi. Kerran se hukkasi mut ja meinasi ilmaista vieraalle ihmiselle. :D Olen alkanut harkita jonkinlaisen tiu'un kiinnittämistä liiveihin, niin kuulee paremmin missä tollanen irtoava koira menee (=tietää suunnilleen, mitkä alueet on tarkistettu) ja osaa myös itse valmistautua ilmaisun varalle, ettei käy niin että koira pölähtää yllättäen selän takaa. Meidän porukassa ei kukaan taida noita käyttää, mutta kokeissa olen nähnyt monella. Ihan kätsy systeemi.

Sirkuseläin vol. 2
Sunnuntaina päästiin taas aksailemaan. Treenailtiin parilla hypyllä + putkella takaakiertoja ja valssia. Nova ei mun kädestä vielä kovin hyvin irtoa (mitä nyt ei tässä vaiheessa voi edes olettaakaan), mutta toi kiertäminen on selvästi sen mielestä hauskaa ja varmasti lähtee nopeasti suttaantumaan kauempaakin. Todella hyvin Nova seuraa mun kättä ja tulee käteen esteen jälkeen. Ja se rrrrrakastaa putkea. Kokeiltiin myös rengasta, ensin piti käydä nuuhkaisemassa, että mikäs helkutti tuo on, sen jälkeen siitä pystyi jo hyppäämäänkin. :D

Aksatreeneissä tuli tehtyä myös tarkkoja havaintoja erinäisistä asioista.
  • agility+helle = ihan saatanan kuuma
  • agility+helle+goretex-lenkkarit = ei hyvä, ei yhtään hyvä
  • 10-viikkoinen aussie lyllertämässä putkeen on ehkä maailman ihanin näky
  • 8 kk ylisosiaalisen belgin kontaktiharjoitteisiin tarvitaan kolme ihmistä: yksi kummallekin sivulle ja yksi työntämään namia naamaan. Ja silti se häslää. :D
Keppejä kokeiltiin vinokepeillä, Nova oli ne(kin) unohtanut tyystin. Keppiasiaa olen funtsinut paljonkin ja päätynyt siihen, että taidan alkaa tekemään hommaa kuitenkin 2x2 menetelmällä, kiitos Anulle vinkistä. Eilisen illan vietin netissä tutkaillen menetelmän ideaa ja ihmisten treeniblogeja, ja vaikuttaa  oikein hyvältä tavalta. Tykkään siitä, että koira saa siinä itse oivaltaa asioita ja haluan uskoa, että itse oivallettu myös uppoaa syvemmälle kaaliin. :P Harmi vain, että itse olen niin kärsimätön kouluttaja, että tosi vähän ihan puhdasta sheippausta ollaan tehty, mutta esim. haussa meidän ilmaisu on rakennettu täysin sheippaamalla. Mutta takaisin asiaan, tänään pidettiin ensimmäiset kolme sessiota 2x2 treeniä ja Nova taitaa jo tajuta, että sana kepit tarkoittaa niiden välistä menemistä. Tätä nyt kuitenkin vielä vahvistetaan ja sitten vasta aletaan kikkailemaan etäisyyksillä ja lähetyskulmilla.
Kotona ollaan tehty myös hieman 2on2off -treeniä kaivon kannella ja portaissa, vihjesanana meillä toimii koske. Nova osaa itse hakeutua asentoon näissä tutuissa paikoissa, joten nyt vaan häiriötä lisäämään.

Tyylinäyte: 2on2off

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti